The Earthy Urban Residence Reveal-Part I

Warmth and rooted materiality entwine fingers at the Earthy Urban Residence, moulding to life a young family’s home that cocoons them in comfort and grace. This 2,850 square foot apartment located in Bommanahalli, Bangalore, welds together Mid-Century Modern nuances with an overruling bespoke Indian palette.

The clients, a young couple with their eight-month-old daughter acquired this residence mid-pandemic as it dawned upon them that they would be spending prolonged parts of their time at home in the light of the prevailing situation.




Typology and Square Footage – 4-BHK Apartment, 2,850 Square Feet

Text Credit – Lavanya Chopra

Photography Credit – Nayan Soni Photography


Executed while battling numerous pandemic-related logistic challenges, this 4BHK apartment has witnessed major spatial planning iterations, that involved demolishing internal walls and finally piecing together three of the private bedrooms and other communal spaces shared by the family. A strong sense of wanderlust, travel, and exploration is harboured in common by the couple and they envisioned having a home that echoed a tranquil and bespoke narrative that was emblematic of their passions. The core inspiration stems from the curation of a home that was doused in an earthy palette, headlined by hues in small doses, and one that would highlight their shared proclivity for wood as a material.


Structural changes within the layout were carried with the intent of reconfiguring the nucleus of the home where the shared spaces became active places of congregation and unwinding while lending the blueprint an openness that was previously amiss in the original floor plan. This was conceptualised via the opening up of the walls of the fourth bedroom, hence converting it into an entertainment lounge that enabled the living, dining, open kitchen, and lounge to now spatially converse.





The quaint entryway is a visual prologue that hints subtly at the ubiquitous palette the home is bathed in. Solid wood and black metal legs of the console make it a fitting crossover amidst raw materiality and modern undertones. A large round mirror above the console creates a stunning vignette upon entry into the space. A hemp geometric runner grounds the foyer while cane baskets and a natural rope stool make a debut.




The open-plan living and dining area assume the pivotal focus, nestled at the beating heart of the layout. Suffused in a bounty of soft daylight, the shared spaces are a flavourful melting pot of traditional, contemporary, and rustic sensibilities that are enveloped in an elevated design scheme. A vision in neutrals, the living space is composed of a deep sepia leatherette sofa, a duo of jute rope chairs, and rattan and wood accent armchairs that rest upon a minimal handwoven Jaipur Rugs carpet. The deep olive and light floral sheer curtains inject a dose of colour and pattern into the space, layering the taupe and umber character of the living room.




A Van Gogh-inspired take on the wall art depicts a cityscape against a starry night, which is flanked on both ends by amber glass and brass gooseneck sconces. The bar cabinet by the sofa was the only piece of furniture brought by the homeowners from their previous residence; it was granted a new lease of life with fabric-front shutters which utilised a monochrome geometric print from Freedom Tree. On the opposite wall, a grayscale collage of the family’s memories dots the wall, lending the area an intimate touch!




The dining area exudes an inviting persona and is constituted of a rectangular solid wood table, two farmhouse-style dining chairs with spindle-backs, and an unconventional black rope and wood bench. An undercurrent modern touch seeps into the space through the metal mesh black pendant light by Orange Tree Lighting that floats over the dining space. The dining area has been placed in a parallel axis to the open kitchen, wherein the shared wall has been adorned in rustic unpolished brick cladding, creating a visual demarcation between zones through deliberate emphasis on materiality. The laying pattern of the brick cladding assumes a vertical layout, thereby exemplifying the sense of scale in this zone. The black-stained rattan credenza holds crockery and ties in with the overarching grammar of the space. The puja unit almirah placed perpendicularly to the dining area for enhanced circulation movement has been swathed in modern earthiness with its make in artisanal rattan and wood that is in sync with the ethos of the surrounding spaces.



An open kitchen immersed in a soft palette of cool greys and whites with sharp black hardware, this zone ties in with the rest of the communal spaces cohesively after the original solid half partition wall was done away with. A cantilevered breakfast counter with a white quartz top and black metal legs instead sits at the threshold of the kitchen and dining space, creating an engaging spot complete with high wooden stools and a pair of cylindrical cane pendants. Shaker-style cabinetry lends the space a classic yet crisp sense of design and the white subway tiles laid in a herringbone pattern adds a sense of dynamism to the compact yet pragmatic kitchen. A capacious 2.5 feet-deep tall pantry and an inconspicuous appliance garage account for the client’s storage needs, steering clear of a gamut of exposed wiring that may contribute to visual clutter; a priority for the lady of the home.


Cant wait to share the rest of the space. Until then thanks for dropping by to read about this home.


Have a project you’d like us to work on? Please fill out our inquiry form to get started.